Social Icons

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2014

Εξαπατούσαν ηλικιωμένους προσποιούμενοι τους εφοριακούς

eforiako111
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα τακτοποίησης υποτιθέμενωνοικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες το πρωί σε χωριό του Νομού Ημαθίας, τρεις ημεδαποί, ο 54χρονος διευθύνων την οργάνωση, ο 29χρονος γιος του και άντρας 49 ετών, ενώ αναζητείται 40χρονος συνεργός τους, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της Σύστασης Συμμορίας, Απάτης κακουργηματικής μορφής κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και τις κατά περίσταση κατηγορίες της  Παραχάραξης, Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και παράβασης Νόμου Περί Προσωπικών Δεδομένων.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2013, είχαν συστήσει δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.
Από την προανάκριση και τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι η δράση τους αφορά σε εννέα συνολικά περιπτώσεις απάτης στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας και Δράμας.
Συγκεκριμένα, προσποιούμενοι τους εφοριακούς, αφού εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα, τα προσέγγιζαν και στηριζόμενοι στον ψυχολογικό τους αιφνιδιασμό, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά προκειμένου να τακτοποιήσουν υποτιθέμενες οικονομικές εκκρεμότητες συγγενικών τους προσώπων. Οι παθόντες, μέρος των χρημάτων αναλάμβαναν από τραπεζικά υποκαταστήματα, υπό τη διακριτική συνοδεία – εποπτεία των κατηγορουμένων.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 54χρονου, σε χωριό του Νομού Ημαθίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 74 τραπεζογραμμάτια δολαρίων, αμφίβολης γνησιότητας και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, με κάμερες που είχαν οπτική επαφή σε κοινόχρηστο χώρο.
Κατασχέθηκε επίσης ΙΧΕ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, που χρησιμοποιούταν για τις μετακινήσεις των μελών της εγκληματικής ομάδας, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την προαναφερόμενη δραστηριότητα και τους παθόντες στη Θεσσαλονίκη, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 26.000 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν από τα ανυποψίαστα θύματά τους, επιπλέον 12.350.
Σε τρεις ακόμη περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Δράμας, κατάφεραν να αποσπάσουν 30.200 ευρώ, υποθέσεις για τις οποίες σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες από τις τοπικές Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 54χρονος άντρας, είχε αναλάβει την εκπαίδευση των νεότερων μελών της οργάνωσης και σχεδίαζε τις παράνομες επιχειρήσεις τους, στις οποίες λάμβανε ενεργά μέρος.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι το ίδιο άτομο απασχόλησε τις Αστυνομικές Αρχές και κατά το παρελθόν, όταν συνελήφθη την 17-08-2012 στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, επίσης για υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι τότε, εξιχνιάστηκαν 14 περιπτώσεις απάτης, ενώ ο 54χρονος συλληφθείς παρέμεινε σε κατάστημα κράτησης έως τον Ιούλιο του 2013.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό επιπλέον παθόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

 
Blogger Templates