Πρωτοφανής, για τα χρονικά της περιοχής, ήταν η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε στην Επισκοπή Ηρακλείου, από τα ξημερώματα της Τρίτης, ως «απάντηση» της ΕΛ.ΑΣ στα αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών σε σπίτια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν χάσει τον ύπνο τους 
Δεκάδες αστυνομικοί από την Ασφάλεια Ηρακλείου, την ΟΠΚΕ, τα ΤΑΕ και από αστυνομικά τμήματα κατέφθασαν στην Επισκοπή στις 5 τα ξημερώματα, «πιάνοντας» ουσιαστικά στον ύπνο τους περισσότερους κατοίκους.
Με μπλόκα στις εισόδους και εξόδους του οικισμού αλλά και με έρευνες σε συγκεριμένα σπίτια, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν «ταμείο» με 40 προσαγωγές, αλλοδαπών και ντόπιων.
Πολλοί κάτοικοι που βγήκαν από τα σπίτια τους στο δρόμο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπηρεσιακά τζιπ και ένστολους, ρωτούσαν με  απορία: «τι συμβαίνει; Τι έγινε;». Μερικοί χωριανοί ζαλισμένοι ακόμα από τον ύπνο, γούρλωναν τα μάτια τους στην θέα τόσων πολλών αστυνομικών!
Παρακολουθούσαν με έκπληξη την επιχείρηση που εξελισσόταν παράλληλα σε διάφορα σημεία, με τα αστυνομικά οχήματα να πηγαινοέρχονται και  τους αστυνομικούς να μεταφέρουν προσαχθέντες.
 «Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Θα πρέπει να ελεγχόμαστε όλοι για να μπει μία τάξη στο χωριό» σχολίαζαν κάτοικοι που είχαν στήσει «πηγαδάκια». Η επιχείρηση έγινε κατ’ εντολή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη μετά το ανησυχητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή με αποκορύφωμα την εισβολή διαρρηκτών σε σπίτι  του χωριού με τους ιδιοκτήτες να κοιμούνται μέσα. Στην πορεία αποκαλύφθηκαν και άλλες διαρρήξεις, κάποιες εκ των οποίων φέρονται να διαπράχθηκαν από άλλους δράστες.
Οι περιπολίες στην περιοχή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες