Social Icons

Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2014

ΛΙΒΑΝΟΣ: ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ

482506_773850115977366_2065090824_n

Μετά από χρόνων σιωπή οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων με δράστες  ιερείς και επισκόπους εγείρουν πάμπολλα αναπάντητα ερωτήματα και θέτουν την Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και αυτή των Μαρονιτών  προ των ευθυνών τους.
Νέες αναφορές προσθέτουν ακόμη ένα σκάνδαλο που εμπλέκει έναν επίσκοπο με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σ΄ένα ανήλικο αγόρι μέσα σ΄ένα ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Λιβάνου.Από την δημοσιοποίηση αυτής της υπόθεσης προκύπτουν ερωτηματηματικά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν αντίστοιχες περιπτώσεις  οι εκκλησιαστικές αρχές.
Ο επίσκοπος Κωνσταντίνος Kayyal , διδάκτωρ Λειτουργικής του Α.Π.Θ. καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεολογίας Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός του Παν/μιου Μπαλαμάντ που ανήκει στο Πατριαρχείο Ατιοχείας και ηγούμενος της Μονής Αγίου Ηλία  Chouwaya (Βόρειο Metn, Όρος Λίβανο), ενέχεται σε υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου ( παιδί 10 ετών) που διαπράχθηκε μέσα στην Ιερά Μονή.  
Πηγές που ασχολούνται με την υπόθεση επιβεβαίωσαν το κατηγορητήριο στην   Daily Star  ενώ το θέμα απασχόλησε όλον τον τοπικό τύπο την τελευταία εβδομάδα.
Η περίπτωση του Kayyal είναι η τρίτη ανάλογη υπόθεση που ταλανίζει τον Λίβανο τους τελευταίους μήνες αλλά η Εκκλησία τήρησε σιωπή και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.
Ο δικηγόρος Elya Haber και ένας υποδιάκονος της ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσαν στην Daily Star ότι η εκκλησία υιοθετεί μέτρα  «θεραπείας» και αντιμετωπίζει με κατάλληλες μεθόδους αυτές τις καταστάσεις.
«Η Εκκλησία οφείλει να πάρει κάποια μέτρα για να θεραπεύσει αυτήν την κατάσταση ο ιερέας να σταλεί σε μια άλλη χώρα ή να του επιβληθεί να αποτραβηχθεί σε κάποια μονή”
«Αυτά είναι τα μέσα μιας διαδικασίας θεραπείας που καλείται εκκλησιαστική οικονομία »τόνισε ο Haber .
“Η Εκκλησία διεξαγάγει μια έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες και εξετάζει  μάρτυρες κεκλεισμένων των θυρών πριν καταλήξει στην επιβολή μιας τιμωρίας.Βέβαια τα μέλη του κλήρου που κατηγορούνται ή ενέχονται σε παραπτωματική συμπεριφορά καλούνται να απέχουν από τα καθήκοντά τους για όσο καιρό απιατεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας”, επισημαίνει Haber.
Αλλά η περίπτωση του επισκόπου Constantin Kayyal  ήδη έχει φθάσει στα αστικά δικαστήρια.
” Το μόνο που μπορεί να κάνει ένα αστικό δικαστήριο είναι να επιδικάσει μια αποζημείωση υπέρ της οικογένειας » υποστηρίζει ο δικηγόρος.
Ένα δικαστήριο θα συνέλθει τον Απρίλιο για να καθορίσει την τελική απόφαση στην υπόθεση του  Kayyal, δήλωσε στην The Daily Star  ο γραμματέας του διατηρώντας την ανωνυμία του. Ενώ πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν θα μιλήσει στα ΜΜΕ και δεν θα δώσει συνεντεύξεις.
Ένας ορθόδοξος ιερέας διατηρώντας την ανωνυμία, δήλωσε στη  Daily Star ότι οι φερόμενες κατηγορίες εναντίον του  Kayyal δεν ευσταθούν και ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές μεταξύ του πατέρα του αγοριού και του ορθόδοξου επισκόπου που σχετίζονται με οικονομικούς λόγους σε σχέση με τη μονή.
Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού που μίλησε στον τοπικό σταθμό LBCI την τελευταία εβδομάδα ο 10χρονος κακοποιήθηκε μέσα στο μοναστήρι τον Απρίλο του 2012.
Οι καταγγελίες του πατέρα σοκάρουν: “O Kαγιάλ πλησίασε το γιο μου,γυμνός κάτω από το ράσο και επιχείρησε να φιλήσει το παιδί πολλές φορές.”Αμέσως μετά το περιστατικό ο πατέρας δήλωσε ότι είδε το γιό του να τρέχει ουρλιάζοντας στην εξωτερική αυλή της Μονής.Το παιδί περιέγραψε στον πατέρα του τι του συνέβη.
Η οικογένεια του μικρού είναι γερμανικής καταγωγής και αυτό της επιτρέπει να μεταφέρει την υπόθεση σ΄ένα δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Γενεύη.
Πηγή που πρόσκειται στον επίσκοπο Hanna Haikal στην Γερμανία που παρακολουθεί το όλο ζήτημα δήλωσε ότι ο πατέρας απέσυρε την υπόθεση από την γερμανική δικαιοσύνη.
” Αν ο πατέρας ήταν παρών στην Μονή πώς είναι δυνατό ο  Kayyal να κακοποιήσει σεξουαλικά το παιδί του;”αναρωτιέται η ίδια πηγή.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση του αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Farah  ηγούμενος της Ι.Μ. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Hamatoura στοΒόρειο Λίβανο, που καταδικάστηκε τον τελευταίο μήνα σε ισόβια απομόνωση στη μονή .Τον αρχιμανδρίτη καταδίκασε το πειθαρχικό συμβούλιο , ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική αρχή του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης της Βύβλου και   Batroun μίλησε για « καταπάτηση της χριστιανικής ζωής” υπονοώντας και την καταστρατήγηση των ιερών κανόνων εκ μέρους του κληρικού.Η φράση που χρησιμοποίησε εμπεριέχεται αυτούσια στο σκεπτικό της απόφασης που έλαβε ο ελληνορθόδοξος επίσκοπος του Όρους Λιβάνου,  George Khodr .
Ο Farah και ο Kayyal ήταν ανερχόμενοι κληρικοί και θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για υψηλά πόστα στην ιεραρχία αντιτείνει η ίδια πηγή.Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται  δύνανται να αποτελούν απλά και μόνο ένα ισχυρό μέσο ακύρωσης της υποψηφιότητάς τους και της αναμενόμενης αν όχι ενδεχόμενης ανέλιξής τους.
” Ή πρόκειται για μια απόπειρα στοχοποίησης των χριστιανικών εκκλησιών του Λιβάνου ” , πρόσθεσε.”Πρέπει ν΄αξιολογηθεί το timing των αποκαλύψεων σε μια περίοδο που οι χριστιανοί της Ανατολής βρίσκονται σε κίνδυνο”.
Ο Haber ήταν πιο αισιόδοξος λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι αυτές οι κατηγορίες είναι ικανές στην απώλεια της αξιοπιστίας της Εκκλησίας και ότι αυτές δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος μιας συνομωσίας που στοχεύει τον χριστιανισμό στο Λίβανο.
“Μια άτυχη στιγμή δεν είναι σε θέση να σβήσει μια πολύχρονη Iστορία. ”
Το όλο θέμα αναφύεται κάποιους μήνες αφότου ο λιβανέζος καθολικός ιερέας  Mansour Labaki σε ισόβια μετάνοια και απομόνωση από το Βατικανό , επιτέθηκε σεξουαλικά σε 3 παιδιά και επεδίωξε να συνάψει σχέσεις μαςί τους.
Η Joelle Shaker, δικηγόρος του Kayyal, πρόσφατα  σε δελτίο τύπου που απέστειλε στο κανάλι LBCI  διατείνεται ότι ο  πελάτης της αρνείται την κατηγορία και ότι πρόκειται για σκευωρία  λόγω αντεκδίκησης από προσωπική οικονομική διαφορά.Επίσης αναφέρει ότι τόσο αυτή όσο και ο πελάτης της έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ότι ψυχολόγοι όσο και γιατροί που χειρίστηκαν την υπόθεση πιστοποιούν ότι δεν πρόκειται για κακοποίηση.
1455936_10200857143727083_779032676_n
Αρχιμανδρίτης Παντελεήμονας
Ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμονας θεωρείται λαοπρόβλητος και δημοφιλής στους κύκλους των ελληνορθοδόξων του Λιβάνου.Εκδηλώσεις, διαδηλώσεις με πλακάτ υποστήριξης αλλά και πορείες μέχρι τη Mονή της εξορίας του πραγματοποιήθηκαν από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση του περιορισμού του.Πολλοί μιλούν για δικαστική πλάνη και τον συγκρίνουν με τον Άγιο Νεκτάριο. Γνωρίζει πολύ καλά ελληνικά και έζησε στο Άγιον Όρος.Κοπέλες μουσουλμάνες που γνώρισαν την ορθοδοξία από τον γέροντα Παντελεήμονα τον υπεραμύνονται με πάθος.Απλοί άνθρωποι αλλά και διανοούμενοι είναι στο πλευρό του. Το ήθος του για πολλούς θεωρείται δεδομένο όπως και δεδομένη η απαίτηση του λαού του Λιβάνου να λάβει το αρχιερατικό αξίωμα. Ο Παντελεήμονας επίσης έχει κατηγορηθεί για παρόμοια σεξουαλικά εγκλήματα και πριν εκδικαστεί η υπόθεσή του από τις εκκλησιαστικές αρχές του Λιβάνου, εγκαταβίωνε σε Μονή του Αγίου Όρους λόγω επιτιμίου απομόνωσης. Είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων για τον οποίον πραγματοποιήθηκαν τόσες κινητοποιήσεις μετά την καταδικαστική απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας στα τέλη Νοεμβρίου 2013. Tότε πλήθη πιστών με πλακάτ και συνθήματα είχαν συρρεύσει στην έδρα κατοικίας του Πατριάρχη Αντιοχείας για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την άδικη απόφαση.
1459101_182853171918977_2026136366_n (1)
Διαδήλωση υπέρ Παντελεήμονα έξω από την Πατριαρχική κατοικία στο Λίβανο
1460234_10153537909310576_886375472_n
1450799_10153537909345576_1765093134_n
 Βρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

 
Blogger Templates