Social Icons

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 21, 2014

Το χωριό που βουλιάζει είναι στην Κρήτη

Το χωριό που βουλιάζει είναι στην Κρήτη


Θα βυθιστεί κάτω από εκατομμύρια κυβικά νερού
Θα γενεί πόλεμος! Απο ‘παέ θα μας επάρουνε ποθαμένους, αυτά είναι τα λόγια της κας Ελένης μιας από τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού Σφεντύλι του Δήμου Χερσονήσου.
Η κ. Ελένη μαζί με τους εναπομείναντες μετρημένους κυριολεκτικά στα δάχτυλα συγχωριανούς της αρνούνται να αποχωρήσουν από το χωριό. Μετά την απόφαση της πολιτείας να δημιουργηθεί το φράγμα Αποσελέμη στη περιοχή, πρακτικά σημαίνει ότι το χωριό θα βυθιστεί κάτω από εκατομμύρια κυβικά νερού.


4


Οι κάτοικοι του χωριού, όταν πάρθηκε η απόφαση για την δημιουργία του φράγματος, αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους από την πολιτεία, παρ’ όλα αυτά υποστηρίζουν ότι εκτός από τη πολύ μικρή αποζημίωση που πήραν για τα σπίτια τους, έπρεπε να μεριμνήσει η πολιτεία  για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή. Το αίτημα των κατοίκων δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και έτσι αυτοί αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους.

3


Η ιστορία του χωριού:

Στην τέως κοινότητα Ποταμιών ανήκε έως το 1996 και ο μικρός οικισμός Σφεντύλι, στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου. Ένας οικισμός ο οποίος δυστυχώς θα κατακλειστεί απο το φράγμα του Αποσελέμη. H αρχαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577, στον κατάλογο του Fr. Barozzi. Μαρτυρείται έκτοτε σε όλους τους καταλόγους των οικισμών της Κρήτης. Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671) ο οικισμός (Isfendil) έχει 9 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες. Στην απογραφή του 1881 ανήκε στο Δήμο Μοχού, το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας και από το 1920 στον αγροτικό Δήμο Ποταμιών, και στην κοινότητα Ποταμιών από το 1928. Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική. Το οικογενειακο όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και ασφαλώς o πρώτος οικιστής τον θα είχε αυτό το όνομα. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας ήταν φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου ήδη από το 1248.


πηγή: prismanews.gr+thesecretrealtruth.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

 
Blogger Templates