Μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψαν συριακό ελικόπτερο Mi-17 στη μεθόριο αφότου παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, βάσει δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς.

Οι πιλότοι χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης και προσγειώθηκαν στη συριακή πλευρά των συνόρων, αλλά έπεσαν στη συνέχεια νεκροί από δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Dogan.

Ο Μπουλέντ Αρίτς ανακοίνωσε μετά το πέρας του συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι το ελικόπτερο διείσδυσε σε βάθος δύο χιλιομέτρων στον τουρκικό εναέριο χώρο και δέχθηκε κατ' επανάληψη προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τουρκικό μαχητικό.

Μιλώντας την ίδια στιγμή από το Παρίσι, όπου βρίσκεται, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ενέργεια της Τουρκίας που «έγινε σε συριακό έδαφος, σε απόσταση 400 μέτρων από τα σύνορα» και τόνισε πως «η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την παραβίαση των συνόρων της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα θα δώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο NATO λεπτομέρειες σχετικά με την κατάρριψη του ελικοπτέρου.

Το συριακό ελικόπτερο «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κατά 2 χιλιόμετρα» και χτυπήθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στις 14:27 για να πέσει τελικά στο συριακό έδαφος, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Βάσει της ανακοίνωσης, το συριακό ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής, τύπου Μi-17, έγινε αντιληπτό από τις τουρκικές αρχές στις 13:41, καθώς πετούσε σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία. Αφού έγινε η σχετική προειδοποίηση προς το ελικόπτερο, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το ελικόπτερο.

Πληροφορίες που επικαλείται στο δικτυακό της τόπο η εφημερίδα Hurriyet αναφέρουν ότι το ελικόπτερο εξερράγη στον αέρα και η έκρηξη ήταν ορατή από τη συνοικία Γιαλανταζί της επαρχίας Χατάι.

Μετά το περιστατικό εστάλη στην περιοχή στρατιωτικό προσωπικό.

Νωρίτερα, το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι ένα ελικόπτερο του συριακού στρατού έπεσε κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία, λέγοντας ότι υυπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες όσον αφορά τα αίτια της πτώσης.

«Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε την ώρα που έριχνε εκρηκτικά σε θέσεις στην Τζάμπαλ αλ Άκραντ, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία της Λαττάκειας» ανέφερε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.

«Ορισμένοι αντάρτες δηλώνουν ότι το κατέρριψαν, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι επλήγη από ένα τουρκικό αεροσκάφος» προσέθετε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.