Social Icons

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2014

ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΙ. ΣΤΟ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ…(ΦΩΤΟ)

ke
Nύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα της Κυριακής. Πέρα από τους ισχυρούς μετασεισμούς και την αγωνία να φτάνει στο κόκκινο, οι κάτοικοι του νησιού έπρεπε να αντιμετωπίσουν και το τσουχτερό κρύο!

Πάνω από 40 μετασεισμοί 
Σαράντα πέντε μετασεισμούς, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.
«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.
«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δηλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.
Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.
Ο υπουργός Υγείας ΄Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλα γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ήταν 5,2 Ρίχτερ.
Ζημιές στο Ληξούρι – Κλειστά τα σχολεία
Από τη σεισμική δόνηση πολλά κτίρια, κυρίως στο Ληξούρι, έχουν υποστεί ζημιές, ο δρόμος από το Ληξούρι προς το Αργοστόλι παραμένει κλειστός, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν κατολισθήσεις κι έχουν κλείσει δρόμοι.
Σήμερα, τα σχολεία στο νησί θα μείνουν κλειστά και μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων, δε θα ανοίξουν, είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Κλειστά μέχρι να ελεγχθούν θα μείνουν και σημεία των δρόμων όπου έχουν γίνει κατολισθήσεις.
Έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, ενώ υπάρχει και τηλέφωνο ανάγκης, το 2671027311 αλλά και το 100.
seismos-59-rixter-stin-kefalonia
ΑΠΘ: 15 – 20 χλμ. το μήκος του ρήγματος
Σε 15 – 20 χιλιόμετρα υπολογίζεται το μήκος του ρήγματος στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Η σεισμική ζώνη καλύπτει σχεδόν στο σύνολό της τη χερσόνησο της Παλλικής, ενώ το μήκος της ζώνης αυτής αντιστοιχεί στο μέγεθος του κύριου σεισμού, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Ο κύριος σεισμός έγινε στο νοτιότερο άκρο της σεισμικής ζώνης και επεκτάθηκε προς τα βόρεια. Όπως εκτιμούν, η θέση του επικέντρου του κύριου σεισμού αλλά και της σεισμικής ζώνης στο σύνολό της εξηγεί πολύ καλά τη γεωγραφική κατανομή των βλαβών που προκλήθηκαν.
kefalonia4 seismos-kefalonia kefalonia1 kefalonia katastrofes_argostoli7

ktirio1

ktirio2

ktirio3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

 
Blogger Templates