Social Icons

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2014

Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλλονιά << φωτο>>

Λιξούρι: Ζημιές στο οδικό δίκτυο της πόλης

Πανικός επικρατεί στην Κεφαλλονιά μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 15.55 το μεσημέρι κοντά στο Ληξούρι, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Με επίσημη ανακοίνωση του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει τον σεισμό στους 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (8 χλμ. βόρειοανατολικά από το Ληξούρι και 6 χλμ. βόρεια από το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς).

Η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει και ήδη λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους 4,4, 3,9 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 21.45 το βράδυ σημειώθηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τη νύχτα με κουβέρτες και μαξιλάρια μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Λίγο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1R, άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι έξω από τα σπίτια τους, ενώ δραματικές στιγμές επικράτησαν μέσα σε γήπεδο Καλαθοσφαίρισης στο Αργοστόλι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας μεταξύ του ΑΣ Κεφαλονιά - ΑΕΚ Κάτω Παναγιάς για την Β' ΕΣΚΑ-Η, ελάχιστες στιγμές μετά το χτύπημα του «Εγκέλαδου». Έντρομοι κάτοικοι με δάκρυα στα μάτια δήλωσαν πως «ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έζησε το νησί από το 1953».

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό δίκτυο, τζαμαρίες καταστημάτων έσπασαν, στέγες παλαιών σπιτιών κατέρρευσαν, ενώ στο Ληξούρι ρωγμές έκαναν την εμφάνισή τους στον μόλο. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης να μεταφερθούν προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.


Κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο
Κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο


Αυλή σχολείου στα Καμιναράτα Κεφαλλονιάς
Αυλή σχολείου στα Καμιναράτα Κεφαλλονιάς


Αργοστόλι: Ζημιές σε σούπερ μάρκετ
Αργοστόλι: Ζημιές σε σούπερ μάρκετ




Αργοστόλι: Πτώση ξύλινου κορμού πάνω σε αυτοκίνητο
Αργοστόλι: Πτώση ξύλινου κορμού πάνω σε αυτοκίνητο




Συναγερμός έχει σημάνει σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομία στην Κεφαλλονιά, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Υγειονομικές Μονάδες του νησιού. Την ίδια στιγμή γνωστοποιήθηκε πως τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστοί, καθώς θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από ειδικά κλιμάκια του δήμου στις κατά τόπους κτηριακές εγκαταστάσεις.Το ίδιο ισχύει και για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.







Λιξούρι: Ζημιές στο οδικό δίκτυο της πόλης
Λιξούρι: Ζημιές στο οδικό δίκτυο της πόλης






Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κεφαλλονιάς, Ευάγγελο Κεκάτο υπάρχουν τραυματίες, οι οποίοι υπέστησαν τραύματα λόγω πανικού. Ειδικότερα, κάτοικοι τραυματίστηκαν ύστερα από πτώση στο έδαφος. Πλέον, έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού και στα τοπικά Κέντρα Υγείας, όπου δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες.

Ασθενοφόρο μεταφέρει τραυματία στο Αργοστόλι
Ασθενοφόρο μεταφέρει τραυματία στο Αργοστόλι


Ωστόσο, τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, όσο και ο δήμαρχος του νησιού Αλέξανδρος Παρίσης -σε τηλεφωνική επικοινωνία με το zougla.gr- διέψευσαν την πληροφορία ότι υπάρχουν τραυματίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Σολδάτου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από το γηροκομείο Ληξουρίου και μεταφέρθηκαν σε κοντινή εκκλησία, καθώς το κτήριο ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ακατάλληλο. Το ίδιο συνέβη και στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος ανέφερε πως υπήρξε σεισμική επιτάχυνση 0,4 η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες ταχύτητες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

GFZ: Η εκτίμηση του Γερμανικού Ινστιτούτου - ΝΟΑ: Η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με βάση το μέγεθος της σεισμικής ροπής
GFZ: Η εκτίμηση του Γερμανικού Ινστιτούτου - ΝΟΑ: Η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με βάση το μέγεθος της σεισμικής ροπής


Όπως εξήγησε, ο σεισμός σημειώθηκε στο ρήγμα της Κεφαλλονιάς, το οποίο στο παρελθόν είχε δώσει σεισμικές δονήσεις πάνω από 7R. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους σήμερα το βράδυ.



Το επίκεντρο του σεισμού - Ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Ελλάδος
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 8 χλμ. βόρειοανατολικά από το Ληξούρι και 6 χλμ. βόρεια από το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς, και ήταν επιφανειακός.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού
Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού


Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθο, Ιθάκη) όσο και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ακόμα και δήμους της Αττικής. Ειδικότερα, ο σεισμός έγινε αισθητός στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα, στη Λαμία κ.α., ενώ στον Πύργο οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους!

Ακολούθησε στις 16.08 το μεσημέρι ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς και άλλοι μικρότερης έντασης.

Χάρτης με τις σεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν
Χάρτης με τις σεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν


Στην Κεφαλλονιά ο Μιχελάκης και δυνάμεις της ΕΜΑΚ
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Yπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετέβη με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κεφαλλονιά και μαζί με τον δήμαρχο του νησιού, Αλέξανδρο Παρίση -ο οποίος επέβαινε στο ίδιο αεροπλάνο- κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης.

Παράλληλα, με πλοίο της γραμμής δυνάμεις της ΕΜΑΚ (10 μέλη με τρία οχήματα) μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νησί από την Πάτρα, όπου και θα παραμείνουν εκεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Πυροσβεστικό όχημα του κλιμακίου της ΕΜΑΚ
Πυροσβεστικό όχημα του κλιμακίου της ΕΜΑΚ


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κεφαλλονιά ενδέχεται να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απόφαση που θα ληφθεί ύστερα από συνεδρίαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.



Αργοστόλι: Σπασμένες τζαμαρίες σε καταστήματα
Αργοστόλι: Σπασμένες τζαμαρίες σε καταστήματα




Αργοστόλι: Ζημιές στο εσωτερικό σούπερ μάρκετ
Αργοστόλι: Ζημιές στο εσωτερικό σούπερ μάρκετ


Εν τω μεταξύ στο νησί μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου «Super Puma» ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημοσθένης Καβέτσος και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ, οι οποίοι και αναλαμβάνουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετέβησαν στο νησί και οι γενικοί γραμματείς:

  • Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης
  • Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος
  • Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης και
  • Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής.
Επιπλέον, με εντολή του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ κατευθύνθηκε προς την Κεφαλλονιά, προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης.

Ζημιές και κατολισθήσεις

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς-Ιθάκης Σωτήρης Κουρής ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί ζημιές σε παλαιά σπίτια, ενώ τζαμαρίες καταστημάτων έχουν σπάσει, ωστόσο συστήνει ψυχραιμία στους τρομοκρατημένους κατοίκους του νησιού.

Σε αρκετές περιοχές οι κάτοικοι δήλωσαν πως έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ τόνισαν πως ο μόλος στο Ληξούρι έχει εμφανίσει ρωγμές.



Ληξούρι: Ρωγμές στον παραλιακό δρόμο
Ληξούρι: Ρωγμές στον παραλιακό δρόμο


Παράλληλα, υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ήδη έχουν φορτώσει τα οχήματά τους με κουβέρτες και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν την πρώτη νύχτα.

Σπασμένες τζαμαρίες στο Αργοστόλι
Σπασμένες τζαμαρίες στο Αργοστόλι


Αργοστόλι (Φωτό: e-kefalonia.net)
Αργοστόλι (Φωτό: e-kefalonia.net)


Αργοστόλι (Φωτό: e-kefalonia.net)
Αργοστόλι (Φωτό: e-kefalonia.net)


Αργοστόλι (Φωτό: e-kefalonia.net)
Αργοστόλι (Φωτό: e-kefalonia.net)


Αργοστόλι: Πτώση καλωδίων στη μέση του δρόμου
Αργοστόλι: Πτώση καλωδίων στη μέση του δρόμου


Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία, ενώ αρκετές οδικές συνδέσεις έχουν σταματήσει, καθώς κορμοί δέντρων και βράχοι έχουν πέσει στη μέση του οδοστρώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δρόμος στη θέση Βουνί προς Χαβριάτα έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης, ενώ έχει ισοπεδωθεί ένα σπίτι στην περιοχή Κουνόπετρα. Περιπολικά της Τροχαίας ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί ακατοίκητα σπίτια κυρίως στα χωριά Ρίφι, Κατωγί και Λιβάδι.

Μαρτυρία της δημοσιογράφου Ελένης Χιώνη (kefaloniapress.gr) στο zougla.gr λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό...


Μαρτυρία κατοίκου: «Το γήπεδο ποδοσφαίρου άνοιξε στα δύο»...


«Καμία κλήση για απεγκλωβισμό»

Το zougla.gr επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ανέφερε ρητά πως δεν έχει δεχτεί καμία κλήση για απεγκλωβισμό κατοίκων μέσα από σπίτια ή διάσωση σε κάποια ορεινή ή πεδινή περιοχή.

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση».

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλλονιάς είναι σε επιφυλακή και παραμένουν στους δρόμους. Υπάρχουν ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτήρια του νησιού» εξήγησε.







«Κάποιες περιοχές της Κεφαλλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ μπουλντόζες απομακρύνουν βράχους, πέτρες και ξύλα σε διάφορα σημεία επαρχιακών δρόμων» πρόσθεσε.

Ράφια ξεκόλλησαν από τη θέση τους

Η zougla.gr επικοινώνησε με κατοίκους στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι, οι οποίοι ανέφεραν πως ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, είπαν ότι έπεσαν στέγες παλαιών κατοικιών και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.

Οι πρώτες εικόνες έδειχναν κομμάτια από σοβάδες να έχουν διαλυθεί στο πεζοδρόμιο, ενώ μέσα σε καταστήματα υπήρξαν σοβαρές ζημιές, καθώς ράφια ξεκόλλησαν από τη θέση τους, με αποτέλεσμα προϊόντα να πέσουν με δύναμη στο έδαφος.





Φωτό: e-kefalonia.net
Φωτό: e-kefalonia.net


Φωτό: e-kefalonia.net
Φωτό: e-kefalonia.net


Φωτό: e-kefalonia.net
Φωτό: e-kefalonia.net


Φωτό: e-kefalonia.net
Φωτό: e-kefalonia.net


Πυροσβεστικά οχήματα συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να καταγράψουν τις ακριβείς ζημιές και να συνδράμουν όπου κριθεί απαραίτητο.

Ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας για τον σεισμό στην Κεφαλλονιά

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον σεισμολόγο Μάκη Χουλιάρα, ο οποίος τόνισε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και σημειώθηκε σε χερσαία ζώνη του νησιού.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η σεισμική δόνηση έγινε πάνω στο ρήγμα της Κεφαλλονιάς και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας...


«Πιθανόν να πρόκειται για τον κύριο σεισμό»
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε στο zougla.gr ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα, καθώς είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνονται ισχυροί μετασεισμοί. 

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης...


Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στην Κεφαλλονιά...





Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στα Βαλσαμάτα Κεφαλλονιάς...



EMSC: Στα 6R η σεισμική δόνηση
Η πρώτη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου ήταν 5,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο η συγκεκριμένη μέτρηση αναθεωρήθηκε δύο φορές (5,9 και 6R).



Οι μετασεισμοί σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC)
Οι μετασεισμοί σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC)


Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος - Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα 
ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

 
Blogger Templates