Social Icons

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 17, 2014

ΝΕΕΣ 15000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ..



Μπορεί η Ελλάδα να εκπλήρωσε τον στόχο μείωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου δύο χρόνια νωρίτερα, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο το ενδεχόμενο νέων «λουκέτων» σε φορείς του Δημοσίου και νέων απολύσεων παραμένει ανοικτό, ενόψει και των 15.000 που πρέπει να γίνουν μέσα στο έτος.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως μέσα στο 2014 δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, βάσει των μνημονιακών ποσοτικών δεσμεύσεων της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απολύσεις, στις περιπτώσεις που κριθεί ότι φορείς του Δημοσίου πρέπει να συγχωνευτούν ή και να κλείσουν.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει Μνημονίου τον Μάρτιο πρέπει να ανακοινωθεί το πρώτο κύμα απολύσεων του 2014. Με άλλα λόγια, τα χρονικά περιθώρια για το υπουργείο και περίπου 11.000 υπαλλήλοι του Δημοσίου στενεύουν ασφυκτικά.

Ποιοι υπάλληλοι του Δημοσίου θα δουν την «πόρτα» της εξόδου με απολύσεις:

Πρώτοι στη λίστα έρχονται οι υπάλληλοι του Δημοσίου που έχουν μονιμοποιηθεί παράνομα με μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο αριθμός αυτός είναι άγνωστος, αλλά από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους «έχουμε την υποψία ότι υπάρχουν παρατυπίες και πρέπει να το ελέγξουμε».

Ουσιαστικά δηλαδή, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν όσοι μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο από το 2000 και μετά, δηλαδή 48.910 υπάλληλοι. Ειδικότερα, θα ελεγχθούν 9.873 επιτυχόντες σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ την περίοδο 2003-2009, 3.800 προσληφθέντες το 2011 στην Πυροσβεστική και 35.239 συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή ορισμένες μονιμοποιήσεις που έγιναν στο υπουργείο Πολιτισμού, αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστά πιστοποιητικά προϋπηρεσίας. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζεται η καταγραφή προσωπικού ώστε να καταρτιστούν ανά υπουργείο οι λίστες των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς η αναζήτηση παρατυπιών αποδεικνύεται χρονοβόρα και οι ημερομηνίες τρέχουν.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας το Σάββατο στον ΒΗΜΑ FM εκτίμησε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πιστοποιητικά θα ξεπεράσουν τους 100, υπογραμμίζοντας πως θα είναι το 5% του συνολικού δείγματος.

Ενόψει των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο που βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων πρέπει να γίνουν εντός του 2014, στην επικίνδυνη «ζώνη» θα βρεθούν και οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά και όσοι προκύψουν από κλείσιμο ή συγχώνευση φορέων.

Όσον αφορά στους δημόσιους φορείς, ο υπουργός επανέλαβε στον ΒΗΜΑ FM ότι «θα δρομολογηθούν εξελίξεις από την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ», τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για κατάργηση μεσαίων ή μεγάλων φορέων του Δημοσίου παρά μόνο για τον περιορισμό του προσωπικού τους».

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει στο να προσμετρηθούν στις συνολικές απολύσεις αυτές και οι απομακρύνσεις υπαλλήλων που απασχολούνταν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές/ασφαλιστικά μέτρα, κάτι για το οποίο αναμένει να λάβει και επίσημα το «πράσινο» φως από την τρόικα.

Πως θα γίνεται η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου:

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε στη Wall Street Journal, η χώρα τώρα μπαίνει στη δυσκολότερη φάση της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, καθώς ναι μεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα του μεγέθους, αλλά πλέον εκκρεμεί η ποιότητά του.

Γι” αυτόν τον λόγο, μέσα στην εβδομάδα εκτός από το κλείσιμο 23 φορέων προανήγγειλε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, το οποίο θα φέρει σημαντικές ανατροπές στο ισχύον σύστημα.

Πιο αναλυτικά, θεσπίζεται ποσόστωση στη βαθμολόγηση ως εξής:


- Με βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων

- Με βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων

- Με βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει ότι η ποσόστωση -η συγκριτική δηλαδή αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των υπαλλήλων στο Δημόσιο ανά κλίμακα βαθμολογίας- εισάγεται με σκοπό «να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η σημερινή απαξίωση».

Όπως αναφέρει το υπουργείο, «διαχρονικά, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10», με αποτέλεσμα «η σημασία και η φιλοσοφία της αξιολόγησης ακυρώνεται στην πράξη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για τον αξιολογούμενο και εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας του ίδιου και του φορέα όπου υπηρετεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

 
Blogger Templates