Social Icons

Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2014

Οι Ελληνες που θα γίνονταν... Αρειανοί!

15040912 mars one colony 2023.limghandler

«Ανθρωποι στον πλανήτη Αρη; Βοηθήστε μας να γίνει πραγματικότητα!» προέτρεπαν οι διοργανωτές τού κάτι παραπάνω από φιλόδοξου εγχειρήματος-σεναρίου της πρώτης αποστολής εγκατάστασης αποίκων στο Διάστημα! Εστω κι αν τελικά δεν επιλέχθηκαν μεταξύ των 1.058 που πέρασαν την προεπιλογή, εννέα νέοι από την Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους 200.000 και πλέον από 140 χώρες ενδιαφερομένους να αφήσουν οριστικά πίσω τους τη Γη!


Γοητευμένος από το Σύμπαν από μικρός, είδε τη ζωή στον Αρη ως μια μεγάλη πρόκληση. Στα 35 του σήμερα ο Αντώνης Ζέρβας δεν είχε να χάσει τίποτα όταν δοκίμαζε την τύχη του να βρεθεί στο Διάστημα. Για την ακρίβεια, όχι για μια απλή βόλτα ώς εκεί αλλά ως ένα από τα μέλη της διεθνούς ομάδας αποίκων που θα εγκατασταθούν μόνιμα στον μακρινό «Κόκκινο Πλανήτη»! «Μόλις είδα σε link της NASA ανοιχτή πρόσκληση για το ταξίδι αυτό, άρχισα να διαβάζω λεπτομέρειες για το πρόγραμμα Mars One. Ωσπου μία εβδομάδα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή αφού σιγουρεύτηκα για την επιλογή μου. Σκέφτηκα πως ήταν μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψω στο Διάστημα δωρεάν, την ώρα που άλλοι, μεγιστάνες, πλήρωσαν εκατομμύρια ευρώ για μια εβδομαδιαία πτήση ώς εκεί...» λέει σήμερα στα «ΝΕΑ».

Στην πράξη, έπρεπε να μπει στον σχετικό ιστότοπο (http://www.mars-one.com) για να συμπληρώσει μια σειρά κείμενα και προσωπικά στοιχεία· να εξηγήσει τους λόγους που θέλει να ταξιδέψει πέρα από τη Γη· να απαντήσει γιατί πρέπει να προτιμηθεί έναντι των άλλων συνυποψηφίων· να ανεβάσει στον αέρα και βίντεο όπου απαντούσε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σε λιγότερο από δύο λεπτά, να πληρώσει και γύρω στα 25 ευρώ, ώστε να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του. «Ουσιαστικά την επιστημονική μου κατάρτιση ως γεωπόνου τόνισα στο βίντεο που ετοίμασα, σε συνδυασμό και με τις δεξιότητες που έχω αναπτύξει επί σειρά ετών, λόγω των διαφορετικών κατά καιρούς επαγγελμάτων μου» εξηγεί. Οπως και να 'χει, η αστρονομία είναι το χόμπι του, σημειώνει. «Εχω ξοδέψει αρκετά χρήματα στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, σε βιβλία και DVD.

Με συνάρπαζε η ιδέα να ήμουν από αυτούς που θα βιώσουν την έλλειψη της βαρύτητας, θα δουν από μακριά τη Γη, τη Σελήνη και τον Ηλιο από διαφορετική οπτική! Αυτή η κοινότητα επιστημόνων-ερευνητών που θα στηθεί σταδιακά στον Αρη θα ήθελα να ήταν η νέα μου οικογένεια-φίλοι...» ονειρεύτηκε. Την καζούρα, πάντως, δεν την απέφυγε όταν εκμυστηρευόταν σε συγγενείς και φίλους την πρόθεσή του να αλλάξει διά παντός τόπο διαμονής με αυτόν τον «κινηματογραφικό» τρόπο.

«Μια ξεχωριστή ευκαιρία». Στο ραδιόφωνο άκουσε για την προοπτική να απογειωθεί στο Διάστημα ο 22χρονος Μάριος-Γουλιέλμος Χούμος, τελειόφοιτος στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο ΤΕΙ Πειραιά. «Σίγουρα η απόφαση να τ' αφήσει κανείς όλα πίσω του χωρίς επιστροφή δεν είναι εύκολη. Σκεπτόμενος όμως πτυχές και δραστηριότητες της υποτιθέμενης αυτής ζωής στον Αρη θεώρησα πως θα ήταν μια ξεχωριστή ευκαιρία να εκπροσωπήσω - επάξια, θέλω να πιστεύω - το ανθρώπινο είδος σε έναν άλλον πλανήτη και να το εξελίξω» περιγράφει.

Η ολλανδικη εταιρεία Mars One ανακοίνωσε το 2012 ότι φιλοδοξεί να εγκαταστήσει τους πρώτους ανθρώπους στον Αρη. Υπολόγισε ότι η αποστολή των πρώτων τεσσάρων εθελοντών θα κοστίσει 6 δισ. δολάρια (περιλαμβάνει την οκταετή εκπαίδευση 40 τελικών υποψηφίων), ενώ κάθε επόμενο ταξίδι από 4 δισ. Οι επίδοξοι άποικοι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από αντοχή, προσαρμοστικότητα, περιέργεια, δημιουργικότητα και ομαδικό πνεύμα. Στον Αρη θα είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι επιθυμούν.

Το πλάνο που εμπνεύστηκε ο ολλανδός επιχειρηματίας Μπας Λάνσντορπ προβλέπει την επιλογή δύο αντρών και δύο γυναικών. Το διαστημόπλοιο που θα τους μεταφέρει (σε ταξίδι διάρκειας επτά μηνών) θα εκτοξευθεί το 2022. Το 2023 θα αρχίσουν το στήσιμο της αποικίας. Προηγουμένως διαστημόπλοια ιδιωτικής εταιρείας θα στείλουν εκεί οχήματα και προμήθειες. Ανά δύο χρόνια θα ακολουθούν άλλοι τέσσερις άποικοι ώστε να προκύψουν οι πρώτοι 24 «κάτοικοι» του Κόκκινου Πλανήτη. Το όλο εγχείρημα υπόσχεται την επιβίωσή τους εκεί, όχι όμως και την επιστροφή τους, αφού κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο με τη σημερινή τεχνολογία...

 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

 
Blogger Templates