Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης προγραμμάτισε και πραγματοποίησε το προηγούμενο τριήμερο, από 09 έως και 11.08.2013, ειδικές αστυνομικές δράσεις, με στόχο κυρίως την πρόληψη αλλά και την καταστολή της παραβατικότητας.
Οι εξορμήσεις αυτές, που οργανώθηκαν από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Νήσου, είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων αστυνομικής φύσης, που συναρτώνται με τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Συγκεκριμένα, αντικείμενο των αστυνομικών δράσεων, στις οποίες διατέθηκε μεγάλος αριθμός προσωπικού και μέσων (203 αστυνομικοί με 78 οχήματα), ήταν οι έλεγχοι για παραβάσεις που αφορούν στα ναρκωτικά, τους αλλοδαπούς, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τη ζωοκλοπή, την προστασία των ανηλίκων και τη νομιμότητα λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.  
Στα σημαντικά αποτελέσματα των εξορμήσεων, περιλαμβάνεται η σύλληψη (173) ατόμων για διάφορες παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, ως εξής :
39 άτομα για παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος,
38 άτομα για παραβάσεις περί παιγνίων,
20 άτομα για παραβάσεις  περί όπλων,
18 άτομα για παραβάσεις περί αλλοδαπών,
 6 άτομα για παραβάσεις περί ναρκωτικών
 4 άτομα για παραβάσεις περί ζωοκλοπής και ακόμα
48 άτομα για διάφορες ποινικές παραβάσεις.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ειδικών αυτών αστυνομικών δράσεων :
ελέγχθηκαν      (892) οχήματα
προσήχθησαν   (543) άτομα
βεβαιώθηκαν (1.153) παραβάσεις
κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2 όπλα, 25 Η/Υ – παιγνιομηχανήματα, ποσότητα κάνναβης και το χρηματικό ποσό των (1.600) ευρώ.
Τονίζεται ότι οι αστυνομικές αυτές επιχειρήσεις έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και ερευνών, την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη συνδυασμένη επιχειρησιακά ανταπόκριση και δράση.
Οι αστυνομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.